26 oktober 2005

Storebror vill se dig

Men han nöjer sig inte med att vara öppen och ärlig i bevakningen - nej, mycket av övervakningen av oppositionella eller på annat sätt misshagliga sker med hjälp av teknik, och inte minst genom stöd från/samarbete med det privata näringslivet. För några dagar sedan avslöjade aktivister från amerikanska Electronic Frontier Foundation (EFF) den kod som många (kanske alla, vem vet?) tillverkare av färgskrivare och -kopiatorer använder för att identifiera utskrifters ursprung.

Tydligen har de flesta staters underrättelsetjänster tillgång till det här. Vore det överraskande om typ Kinas eller Irans regeringar använde sig av företagens goda teknik för att spåra upp folk som tycker att andra än nu sittande ledare är bra, eller om tekniken rent av från början skapats i just det syftet?

Polisen tycker officiellt säkert att det är bra med spårningssätt för att komma åt sedelförfalskare eller andra som begår oschyssta gärningar med sina maskiner. I grunden går det dock inte att komma ifrån faktum: Storebror ser dig, och det är inte alltid du vet om det.

Inga kommentarer: