07 oktober 2005

Tveksam till ekonomiteori

Uppgift ur mikroekonomitentan, 2005-10-07:

3. a. Använd figur för att visa hur ett företag som har monopol väljer produktionsvolym och pris för att maximera sin vinst.
b. Visa hur stor "dead weight loss" (samhällsekonomisk förlust) som uppstår till följd av monopolsituationen jämfört med om vi hade fullständig kokurrens.
[sic]
Ja, när sådana frågor kallas ekonomisk teori behöver man ju ingen politisk ideologi. Eller rättare sagt, det finns ingen större skillnad mellan den förhärskande "ekonomiska teorin" och den ekonomiskt mäktigaste politiska teorin. Tacka vet jag statsvetenskapen, där finns i alla fall ett utrymme för rent politiska resonemang.

Monopol är bra! Statlig styrning är bättre än privat. Det finns ingen anledning att driva de viktiga infrastrukturverksamheterna i landet efter privatkapitalets principer. Tvärtom - ska man ha ett systemtänkande i politiken så måste näringslivet arbeta i rätt riktning.

Ett par saker som övertygar mig om att vi är "inne på fel spår":

- Skogsbolaget Södra uppmanar sina medlemmar att röja och gallra skogen intensivt nu. Skogen måste få tillbaka sin ekonomiska lönsamhet - kvickt som attan. Därför ska det dikas ut, rensas bort, huggas ner och intensivplanteras i hela Götaland under de kommande åren. Efter mina kunskaper i biologi kan jag skatta det här som en "miljökatastrof efter naturkatastrofen".

- En olycka vid en tomatodling i Skåne ledde till att 700 liter salpetersyra läckte ut i naturen. Vi har ett jordbruk där man använder kemikalier i fullständigt vansinniga volymer. För att göra odlingen ekonomiskt lönsam, såklart.

Inga kommentarer: