17 november 2005

Diskriminering direkt

Svenska statens nettokostnader för nedläggningen av Barsebäck 2 blir 3,2 miljarder kronor. Enligt en uppgörelse som slöts mellan staten, Vattenfall och Sydkraft (i dag E.On) 1999 betalar statskassan 4,1 miljarder till Vattenfall för dess ägarandel i Barsebäck, samt låter E.On få en del av Vattenfalls aktier i Ringhals kärnkraftverk. Således får Vattenfall (med vinster på flera miljarder kronor i månaden) pengar av staten, som förmodligen kommer att investeras i ännu mer kärnkraft. E.On får å sin sida lika mycket kärnkraft som förlorades i och med Barsebäcks avstängning, även där helt utan förlust. Ibland är kompromisser bara för härliga.

Men inte nog med det! Nej, jag ser också att cheferna för Tågia, som sköter underhållet av Stockholms spårbundna trafik, vill bli kvitt en annan facklig ordförande. Seko klubb 124 får se sin ordförande anklagad för sexuella trakasserier och därmed klubbens stridbarhet ifrågasatt av företaget. Ingen polisanmälan eller officiella anklagelser har framkommit - ens på begäran av den utpekade - men det är tydligen farligt att ha en massa jobbiga fackanslutna anställda arbetandes på golvet.

(Nyheterna i dagens blogg har jag fått från dagens Arbetaren - fantastiskt nummer!) Israel låter sedan en tid tillbaka flygbomba palestinska områden med ljudgranater, designade för att imitera ett verkligt bombanfall. Attackerna mot palestinierna förekommer dag som natt och motiveras som taktiska försök att skrämma och förvirra terrorister, så de inte ska skjuta missiler mot Israel. Jojo, bra så. Bara lite siffror här ur boken "Vi skulle få leva här":

Av barnen i Gaza har...

...94,6 procent varit på begravning...
...83,2 procent sett skottlossning...
...61,6 procent sett familjemedlemmar dödas eller skadas...
...36,1 procent utsatts för tårgas...
...32,7 procent posttraumatisk stress, och...
...18 till 30 procent dödslängtan. (Innan dessa flyganfall.)

Inga kommentarer: