13 november 2005

Ungdomskultur

Kan man inte gå på krogen så kan man väl hoppa upp på ett gäng tågvagnar... För ett par veckor sedan dog en kille i Stockholmstrakten efter att ha klättrat upp på taket på ett tåg. Tydligen är det vanligt bland unga killar att inte känna till faran med elektrisk högspänning. Elledningar med 15-16 000 volt är inte något man bör hoppa omkring bland. Det finns en anledning till att de hänger typ fem meter upp i luften. Nu är det dags igen, i Göteborg. Två killar, den ena dog.

Jag minns en film som vi fick se nån gång i skolan. Den handlade om elsäkerhet och vilka olyckor som nyfikna pojkar kan råka ut för. Otäcka saker, som saxen i eluttaget, han som skulle surfa på tågets tak eller den med saboterade elkablar. Undrar just varför sånt inte hör till var ungdoms ryggradskunskap. Alkohol, månne?

Andra har i dag bemött SJ:s finansiella och servicemässiga prestationer. Samtidigt som företaget visar en vinst på några hundra miljoner har företagets tåg börjat gå mindre tabelltroget. Finns det kanske ett samband mellan högre vinst och sämre service - säg, bortsparade arbetsuppgifter som skapar större problem när allt inte alltid går helt planenligt? Jag brukar flinande tänka på verkställande direktörens målsättning för företaget och mina upplevelser av detta. Tåg måste verkligen inte bara vara kul och politiskt korrekt. Det kan också vara big business och en nedrans soppa. När följderna av ett i grunden monopolhållande företag som får sin marknad konkurrensutsatt blir kända, ökar märkligt nog pressen från inblandade parter på fler liberaliseringar. Med känt besparning-företagsvinst-serviceförsämrings-resultat. Men vem är jag att klaga, jag har väl inget att vinna på hygglig, övergripande offentlig infrastruktur?

Inga kommentarer: