05 november 2005

Till bankerna: Snälla, bunkra inte pengar!

Aftonbladets rubrik kan ha en rätt komisk betydelse. Bankerna är rädda att folk ska bli upproriska när de inte får tag i kontanter. Själv är jag mer oroad över bankernas stöld från vanligt, hederligt folk. Fyrtio miljarder är den hittills ackumulerade vinsten i de fyra största bankerna, under årets första tre kvartal.

Säg att det finns sex miljoner bankkunder i Sverige. Lite slappt räknat har de hittills i år försett storbankerna med 6 000 kronor vardera.
I ren vinst.
700 kronor i månaden. 25 kronor om dagen.
Till fyra bankers vinstkonton.

Joråsatte... Men bankerna tänker inte bunkra. Inte mer än nödvändigt, i alla fall: Nordea, Föreningssparbanken, Handelsbanken och Skandinaviska Enskilda Banken kommer att dela ut "mychu peningan" till ägarna i form av diverse finansiella storåtgärder.

Fast när jag tänker efter så får vi ju tillbaka det som frånstulits oss. Marknaden sköter sånt där per automatik. You give a little, you get a little. Aktieutdelningar och återköp lär höra till tacket som banksektorn återsänder oss. Ja, vi som är duktiga och äger stora aktieposter kan räkna med flera miljoner som tack, när utdelningstiderna är inne. De där kommunisterna som så fräckt går till attack mot oss hederliga entreprenörer borde hålla käft. Eller flytta till Kuba.

Inga kommentarer: