14 november 2005

Empowering the masses

I dagens Zimbabwe är fackföreningar förbjudna att verka politiskt och att strejka eller genomföra aktioner, och visar man sitt missnöje med regimen blir straffet fängelsevistelse. Som ett av få länder har Zimbabwe på 2000-talet fått uppleva rena hopp bakåt i mänsklighetens framstegsprocess. Krig, svält och förtryck är modeord för eliten.

Därför är det intressant att läsa rapporter om motståndet mot de styrande. En kvinnoorganisation, som hämtar inspiration bland annat från apartheidmotståndets rörelser, använder sig av ickevåldsliga demoraliseringsaktioner mot statsapparaten - bra civil olydnad!

Andra, mer dystra, texter om landet är också intressanta. Men inte på samma hoppfulla, naiva sätt. Exempelvis ger analyserna på UI lite insyn - den om Robert Mugabe i valet 2002 eller den om Mugabes sydafrikanska hejaklack. För den som tycker att vänstersossar är som bäst när de är på kritikhumör kan också Socialistens kritik av MDC (zimbabwiska oppositionspartiet) rekommenderas. Vill man fnissa åt en tragisk regims skyltfönster mot omvärlden (jämför gärna med Nordkoreas) så har ZANU-PF också en fin hemsida.

Inga kommentarer: