02 november 2005

Rentzsch versus Hyttsten

För ett par år sedan kom fru.nu, hemsidan där mestadels uzbekiska kvinnor erbjuder svenska män att äkta dem så de får komma till Sverige. Bakom projektet står Ralph Rentzsch, som tidigare rekryterat uzbekisk vårdpersonal hit till Jämtland.

Ellen Hyttsten, dåvarande landstingsdirektör, upprördes precis som många andra feminister dels av fenomenet med män som "beställer" kvinnor från fattiga länder via internet, dels av det provokativa namnet på hemsidan. I ett utskick från Hyttsten drogs paralleller mellan fru.nu och trafficking. Rentzsch blev mycket kränkt - han har ju inte begått något grovt brott som sexhandel - och anmälde Hyttsten för förtal. I går kom domen i hovrätten: Hyttsten fälls för förtal och ska betala böter, skadestånd och rättegångskostnader på drygt 90 000 kronor.

Flera jämtländska politiker har meddelat sitt stöd till Ellen Hyttsten för kritiken mot fru.nu-projektet, bland annat medias favorithatobjekt Margareta Winberg, Berit Andnor och Camilla Sköld Jansson. De har sagt att Rentzschs trafficking-projekt är oacceptabelt och att de skulle hjälpa till att betala eventuella böter som Hyttsten dömdes till.

Bland högerpopulistiska "politiskt inkorrekta" grupper hojtas upprört om att makten - kvinnor, märk väl - krossar enskilda entreprenörer. Jag tror att det riktigt läskiga här handlar om relationen mellan män och kvinnor, på olika nivåer.

Jag tycker att det är olustigt när män åker till Asien och kommer tillbaka med en leende, tillgiven liten fru. På samma sätt är det olustigt när män väljer en uzbekiska på nätet och därmed har det nätta privilegiet att hjälpa en kvinna från en fattig till en mer välmående tillvaro. En inte alldeles vildsint farhåga är att kvinnan i förhållandet får en "moralisk tacksamhetsskuld" till mannen och därför utnyttjas. Visst är akademiker överrepresenterade bland migranterna, men det är svårt att ifrågasätta vem som så att säga har initiativrätten i förhållandet.

Givetvis kan jag ha fel. Ellen Hyttsten kanske bara är en äcklig översittarkärring, männen som "skaffar fru.nu" kanske är hyvens mänskor? Att indignerat visa sitt äckel inför projekt som man tycker känns obehagliga är tydligen straffbart. I en värld där mer och mer omfattas av frihandelstänkande får vi nog acceptera tingens ordning. Eller flytta till Nordkorea.

Inga kommentarer: