04 november 2005

Likriktning berikar!

I kväll ska en av stans nattklubbar fira att fredagarna blir ännu mer i symbios med den storsvenska underhållningsbranschen. Tydligen har jämtländskt nöjesliv inget värde, nu när allt ska bli som Lilla Las Vegas.

Det finns tre större nattklubbar i Östersund som är ganska aggressiva i sin marknadsföring och riktar sig till unga från gymnasieålder och upp till "fullpris på SJ", typ. De har alla mycket glassiga och påkostade marknadsföringsstrategier där lockvaror som pokerspel, lättklädda silikontjejer och samarbete med fotosajter får stort utrymme. På en vecka kan stans klubbar sätta upp tusen affischer på soptunnor, elskåp, busshållplatser, stubbar och anslagstavlor. Man missar dem inte.

Jag fick ett personligt brev som nattklubben Källarn skickar till unga. Även min brorsa, som just fyllt 18, har fått ett. I brevet ligger ett flygblad där jag får veta att jag kan komma och "träffa Natacha Peyre och dom andra från paradise hotel". Att det lokala näringslivet satsar hundratusentals kronor per termin för att locka oss unga till denna garaterat hjärndöda tillställning (där vi, om vi inte är högkonsumenter av alkohol, kan spela bort våra pengar på "Texas Hold'em") är bara tragiskt.

Samhället har som uttalad prioritering att inte tillhandahålla värdig och konstruktiv fritidssysselsättning (eller sysselsättning över huvud taget) för unga. Vår roll är att få studiebidrag och festa, ungefär. Eller vad sägs om förebilden Natachas gärning?

Inga kommentarer: