03 november 2005

Som en skänk från ovan

Namnet Ulla Hoffmann kanske inte får en att tänka "betydelsefull politiker" direkt, men hon har skrivit en bok - Som en skänk från ovan - om hur det svenska pensionssystemet mer eller mindre kuppades igenom. Hon satt med i den grupp som skulle ta fram förslaget till nytt pensionssystem och har därmed förstklassig insikt i ämnet.

Jag diskuterade pensionssystemet med Kick Leijnse i går och vi kom fram till att det är förträffligt på alla sätt och vis. Att över huvud taget börja överföra pensionen till fonder och aktier - jag köper ett värdepapper i dag, som jag till pensionen ska sälja vidare med vinst till (ja, vem köper?) - är ett så sjukt tänkande att inte ens moderater borde vara vilda nog att ta resonemanget till sig. Ändå var sossar och borgare ganska överens om att "det gamla systemet" snabbt måste ersättas av ett system som är mer och mer avhängigt den enskilda individen och marknaden.

Dessutom, som påbörjat... Vem är det som ska köpa till sig fyrtiotalisternas pensionssparade aktier och fonder när de ska cashas in? Nej, endast ett system som står för trygghet, kontinuitet och rättvisa är värdigt en välfärdsstat. Inte ens Förenta staterna har en så skogstokig lösning på pensionärernas behov som Sverige.

Very happy future pensioner. Will she buy our stocks and shares, then?

Tacka Gud och nationalekonomerna för Den Nya Pensionen!

(TIPS! Kolla in Berit Andnors självständiga reflektioner!
Se även Ali Esbatis grundlösa påhopp på arbetarrörelsen.)

Inga kommentarer: