22 november 2005

Free Dawit!

Dawit Isaak är inte alls fri. Trots stora kampanjer - Free Dawit, påtryckningar från såväl internationella som svenska journalistorganisationer, människorättsgrupper, myndighetspåtryckningar och annat - så har den eritreanska regimen lyckats hålla sig cool nog att inte släppa sina fängslade journalister. Informationsministern låter i bästa Bagdad Bob-stil förklara att Isaak är ute ur fängelset endast för en hälsokontroll.

Tidigt i historiens gång, redan för ett par dagar sedan, var regeringen självsäkert snabb med att ta åt sig en rejäl bit av berömmet för Isaaks frihet:

Freivalds tror att det både är UD:s arbete och stödgruppens arbete som ligger bakom frisläppandet.

- Även om vi är oerhört kritiska har vi samtidigt sett att vi behöver påverka utvecklingen i Eritrea; vi behöver fortsätta att ge humanitär hjälp till alla som svälter. Det här har vi verkligen försökt att förmedla, och Bengt Sparre har kunnat bygga upp ett förtroende hos regimen,som har fått veta att vi inte bara vill kritisera utan att vi också vill hjälpa till.
Ja, se ett sådant förtroende. Ali Abdu, den eritreanske informationsministern, som kommenterade uppgifterna från Sveriges ambassadör om frisläppandet med "Vi skulle vilja be honom att sluta förvirra folk med sina påhittade berättelser.", verkar vara en typ som har fattat tycke för den svenska regeringens utsände, Bengt Sparre. Hur står det till med svensk diplomati och förtroendet för Sverige som en rättskaffens stat, egentligen?

Inga kommentarer: