11 juli 2005

Allianser mot Sverige och vadå?

Tänk, ibland undrar man om det finns en osynlig dirigent nånstans som liksom styr över det politiska Sverige. Jag tänker på den borgerliga "alliansen". Bara det senaste året har fyra politiska partier i tur och ordning smält ihop till ett skepp lastat med populism och medeltid. Från att ha varit vitala, till synes rumsrena oppositionspartier till dagens alliansstil har de borgerliga förändrats mycket, men de har klarat det med bravur.

Framför mig ser jag frågorna om nedskärningar i den offentliga sektorn. Ett borgerligt styre kan komma att möta problem när det kommer till skattefrågorna. Hur gör till exempel en halvstor kommun där moderaterna blir största parti och bildar majoritet med andra borgarpartier, men där folk både vill ha bibehållen kommunal service och sänkt skatt?

När en borgerlig majoritet tillträder, oavsett om det gäller kommun, landsting eller stat, så sätter en massa kraftiga motreaktioner av naturliga anledningar igång. I värsta fall står de bara där och gnäller. I bästa fall organiserar de sig ordentligt och blir en mäktig och samhällsomvälvande kraft...

Inga kommentarer: