23 juli 2005

"Ny skatt befaras slå hårt mot inlandet"

Så lyder den största rubriken i dagens LT. I själva artikeln får vi sen veta att det hela handlar om en del av de gröna khmerernas livsverk Den Gröna Skatteväxlingen, nämligen den som angriper tung trafik. Ett i huvudsak välmenande förslag, med andra ord, men det krävs kanske satsningar på annat än sänkta inkomstskatter för att kompensera Norrlands inland. Vad sägs om vettiga alternativ till lastbilstransporter?

Ja, när jag tänker efter ser själva rubriken väldigt missvisande ut. Det borde stå "Ny ekonomiskpolitisk världsordning slår hårt mot inlandet" i stället. För inte är det på grund av nya skatter som Norrland och världens övriga glest befolkade områden töms.

I Latinamerika, har en folkhälsokonferens konstaterat, leder den nuvarande ekonomiska utvecklingsmodellen till stora umbäranden för drabbade. Miljontals människor tvingas flytta in till kåkstäder i takt med att "tillväxten" slukar deras möjligheter att ha en sysselsättning på landsbygden. Här i Sverige satsar vi allt på storstadsregionerna - även problembekämpningen - och diskriminerar därmed glesbygden dubbelt. Inte bara går Norrlands inland miste om snart sagt varje central statlig och privat investering, vi får också betala dyrt för de problem som en alltmer överbelastad miljö i storstadsregionerna genererar.

Under dagen har jag hittat alltfler intressanta bloggare att läsa. Anna Ardin verkar roligast av dessa, hon skrev bland annat ett helt hysteriskt roligt inlägg om IMF:s flotta planer för lösningen av världsproblemen. Überhaupt är vänstersossar faktiskt bland det roligaste man kan finna i blogvärlden.

Som underhållning för dagen har jag Carpark North med deras video Human. Hittade den på produktionsbolagets hemsida och blev förtjust direkt. Bra video, svängig låt.

Inga kommentarer: