16 juli 2005

Holy clap!

Kineserna (the Commies) vill köpa Unocal, alltså det där charmiga, nionde största amerikanska oljebolaget som alltid gör de smutsigaste affärerna. Kina törstar efter olja och vill säkra sin tillgång till fossila bränslen genom ägande utomlands. Om det vore en värld styrd av kineser eller marknadskrafter allena vore köpet avgjort redan. Men så är det inte.

I Förenta staterna finns nämligen andra stora oljebolag. Nu efter kriget mot Irak har de tack vare högre oljepriser fått miljarder och åter miljarder dollar i överskott. Med dessa pengar på fickan, och dessutom dolda politiska motiv (måste jag nämna att de sponsrar Bush?) finns det krafter som kämpar emot kinesernas önskan att låta Unocal flytta huvudkontoret till Shanghai. Jag hoppas att kineserna segrar över lobbyn som pressar Bush att stifta lagar mot Pekings maktanspråk.

För övrigt såg jag i dag att antalet döda i kinesiska kolgruvor ökade med tre procent första halvåret i år, jämfört med första halvåret i fjol. Det är tur att Kina är kapitalistiskt nu, så folk kan välja hur de vill arbeta (och dö).

Inga kommentarer: