21 juli 2005

Andy Pandy

I Nyheterna ser jag just hur folkpartiets Jan Björklund får frågan "Vad skulle en borgerlig regering ha gjort i den här situationen?", apropå de fall av vanvård som drivits fram i etermedierna gång på gång under senare tid. Kan en borgerlig opposition få en mer riktad, tacksam hjälp av ett seriöst nyhetsprogram?

Ja, den borgerliga oppositionen hade räddat de här åldringarna och installerat guld- och kristallkronor både i tänder och i tak. Och sänkt skatterna och avlägsnat sossebyråkratin.

En annan oroande sak är sättet på vilket media systematiskt vinklar och dömer varje beslut, varje utspel, som kommer från vänster eller från socialdemokratin. Först själva nyheten - till exempel att Bo Bylund blir ny Ams-chef. Sen en snabb genomgång (kritik) av läget - till exempel att bland de senaste Ams-cheferna har det funnits en annan Bosse och två Bertil, men ingen kvinna. Hela reportaget drar alltså fokus från nyheten - att Bosse blir chef för Ams - till att ännu en elitsosse har fått nytt förtroende av Partiet, och att det är ett ur alla synvinklar löjeväckande utnämnande. Slutligen kommer så oneliner-mästaren Fredrik Reinfeldts kommentar.

Fredrik Reinfeldt använder folkliga moderatargument, precis som man ska om man väl får den chansen i teve (och det får han regelbundet). Han säger att vi ska ifrågasätta regeringens utnämnande och trovärdighet, samt att den partitaktik som sossarna här använder är någonting fult, som förstås bara socialdemokraterna använder sig av...

Om vi får en borgerlig regering nästa år blir det en regering full av äckliga (om än komiska; i dag pratade Jan Björklund faktiskt med sin partiledares Andy Pandy-röst) politiska figurer. Mycket som den nuvarande, med andra ord.

Inga kommentarer: