17 juli 2005

Vargen kommer

Rovdjursdebatten är en sån där fråga där polariseringen är väldigt djup, mellan å ena sidan djurrättsfundamentalister och å andra sidan jaktfundamentalister. Ett par av de senare har skrivit ett brev till skolminister Ibrahim Baylan där de uppmanar honom att agera innan något barn blir uppätet av vargen. I P4:s Efter Tolv läste Lennart Broström upp en bra krönika i ämnet, om hur spännande ett gäng jägare kan få vargproblematiken att låta, och att man kontaktar just skolministern.

Här på hemmaplan har vi en förryckt varg som inte räds mänskan det minsta, utan nyfiket söker upp alla levande ting. Den uppehåller sig sedan någon vecka tillbaka i trakterna kring Lit. När far min var där med polisbilen häromdagen kom vargen mycket riktigt ända fram till bilen. Folk blir skrämda när de ser att Sverige är ett land bebott av vilda djur på riktigt.

Vargjakt är tydligen av avgörande betydelse för hela landets överlevnad, tycks jägarfundamentalisterna resonera. Vargarna dödar alla växtätare, och när växtätarna är döda ger de sig på människobarnen, och då kan folk inte längre bo kvar annat än i inhägnade storstäder. Och då dör Sverige. Därför måste vi skjuta vargarna.

Det är alltid lika spännande att se dem entusiasmera sig själva kring kommande skjutfest, när regeringen slutligen tvingas ge efter och tillåta viss avskjutning. Man kan få uppfattningen att de tycker att det är heligt med just jakt på rovdjur...

Inga kommentarer: