26 juli 2005

Nu är det värsta över

I ekonominyheterna duggar halvårs- och andrakvartalsrapporterna tätt såhär i mitten av juli. Alla ekonomer, analytiker, mäklare, chefer och tevepresentatörer flinar i kapp när ännu en miljardvinst serveras på en flashig presskonferens. Om jag misstror dem? Well, duh...

När Ericssons, Volvos och Electrolux rapporter för andra kvartalet i år samtliga visar miljardvinster, talas det om vilka lyckosamma vändningar företagen har gjort de senaste åren. Från att ha varit tröga betongblock i mäklarvärlden har de nu fått sina hjul i rullning. Men det finns problemområden. Europa, exempelvis. Alla företagen har det gemensamt att de ser Europa som sitt svåraste affärsområde. Köpkraften är förvisso hyfsad, men vinsten för liten.

Vänta nu... De senaste åren har europeiska arbetare och deras fackförbund stått med hjälmarna i händerna och vinkat av fabrik efter fabrik, som dragit vidare till låglöneländer. Den ena efter den andra solbrända koncernchefen har stått och förklarat att ett modernt företag inte klarar sina börskurser utan massiva "strukturomvandlingar".

Hundratusentals människor har helt abrupt förlorat de enda arbetsmöjligheter de besitter, och därmed kastats in i en alltmer hopplös lågstatusarbetslöshet. Och företagarna säger att det här är det som är bra?! Är det märkligt om utvecklingen i Europa så småningom slår tillbaka mot dessa företag? Om folk känner hur företagen först drar nytta av den lydiga arbetskraften, för att sen bara vräka folk åt sidan i jakt på nya hjälplösa arbetarskaror, är det då inte märkligt att de känner avsmak inför dessa företags ledare?

Det värsta tycker jag är att alternativet till att köpa varor från "svenska" företag som har tillverkning i Kina är att köpa varor från kinesiska företag som tillverkar i Kina. Våra valmöjligheter är obefintliga, eftersom de ekonomiska reglerna i en nyliberal värld är som de är.

Men jag köpte en jättebillig kinesisktillverkad cykelpump på Clas Ohlson i dag! Nästan omöjlig att pressa in luft i däcken med, men säkert femtio procent billigare än pumpen på en kvalitetsaffär. Leve den fria marknadens härskare!

Inga kommentarer: