19 januari 2006

Bajsa på de fattiga

Vad håller vi på med? Eller rättare sagt, vad håller de svenskar som har lite mer pengar än genomsnittet på med? Kvällstidningarna har förtjänstfullt rapporterat om hur den ociviliserade lokalbefolkningen våldför sig på oss välvilliga och varmhjärtade turister i Thailand. För ett tag sen var det ett mord på en britt, nu har en svenska anmält att hon blivit våldtagen.

Svenska thairesenärer ska behandlas med silkesvantar. För vi svenskar skänkte faktiskt jättejättejättemycket pengar till gulingarna när deras hyddor spolades bort för nåt år sen. Dessutom lägger vi mycket pengar på deras tjänsteutbud: massage, dykcertifikat, (små prostituerade flickor).

Thailändska staten bestraffar de (påstått) skyldiga med dödsstraff. Den som äventyrar statliga inkomster skall röjas ur turismens väg. Som jag ser det måste man som turist i Thailand ställa sig lite kritiskt reflekterande till sin egen roll som en del i den turistiska exploateringen. När baksidorna av turistindustrin tar sig sådana proportioner som i Sydostasien, har jag förståelse för att frustrationen ibland ställer till det. Att låta ilskan gå ut över turister känns säkert inte avlägset om man befinner sig i en så utsatt situation som många vanliga medborgare gör i länder som Thailand.

I och för sig kan det också ha med enstaka galningar att göra. Kanske finns det inget utbrett missnöje med exploateringen, kanske är folk glada att det finns sysselsättning. Men de ekonomiska och sociala skillnader som finns i turistområdena är knappast en grund för ett stabilt, schysst samhälle.

Inga kommentarer: