30 januari 2006

Nisse versus Mawson

Kolla in Mawson Resources. Det är en rätt bra hemsida, med massor av information specifikt om svensk kärnkraft, svensk mineralpolitik och utländska företags verksamhet i vårt land. Den ger mig en bild av det Sverige vi har att vänta om några år; självförsörjande på uranbränsle och dessutom nettoexportör. Fast inte i statlig regi, förstås, utan med hjälp av utländsk gruvindustri.

Såg just att ÖP publicerar mig på debattsidan. Det blir spännande att se om någon läser den (det går bra att maila en kommentar) - för den här diskussionen måste tas!

Två citat (min översättning och markering) från hemsidan:

Urandebatten är synnerligen aktiv i Sverige, då landet är mycket beroende av kärnkraft, med tio kärnkraftsreaktorer som levererar uppskattningsvis 50 % av landets elektricitet, plus en väldigt stor uranresursbas. I ljuset av detta har Mawson tagit ett strategiskt beslut att förvärva urantillgångar i världsklass i ett land som är beroende av kärnkraft.
[...]
Den politiska och samhällsopinionen måste ändras i Sverige om gruvdrift för uran ska kunna bedrivas. [...] Företaget följer den globala och lokala debatten med stort intresse.
Om någon betvivlar allvaret i pionjärprojekt som detta, kan jag säga att Mawson Resources är en av många små aktörer på en växande marknad, där inte ens rika länders miljöhänsyn och folkopinion kan stoppa rovkapitalismens härjningar. Det skulle inte förvåna mig om ett EU-direktiv snart hamnar på regeringens bord, som ogiltigförklarar den svenska diskrimineringen av uranentreprenörer.

Vi behöver en lokal och nationell helhetspolitik, som verkligen stoppar urankapitalet - en uranbrytningens tankeförbudslag!

Inga kommentarer: