16 januari 2006

Världskriser

Via Omvärldsbilder tar jag del av en rapport från internationella Läkare utan gränser, Médecins Sans Frontières (MSF), om tio av världens allvarligaste kriser, som rapporteras minst av i amerikanska nyhetsmedier.

Kriget i Demokratiska Republiken Kongo.
Striderna i Tjetjenien.
Kaoset i Haiti.
Forskning och utveckling av hiv- och aidsmediciner för fattiga.
Massakrerna i nordöstra Indien.
Flyktingtragedierna i Sudan.
Anarkin i icke-landet Somalia.
Knarkkriget i Colombia.
Omflyttningsterrorn i norra Uganda.
Den medicinska misären i Elfenbenskusten.

Stora, djupa sår i världstillvaron. Inte sällan i konflikter där utländska intressen spelar en avgörande roll för upprätthållandet av missförhållandena...

Tyndall Report, som granskar de största tevemediernas viktiga kvällssändningar i Förenta staterna, har lite reflektioner över situationen. ABC, CBS och NBC har visat totalt 14 529 minuter nyheter 2005. Av dessa har 14 tillägnats aidskatastrofen, men då inte forsknings- och utvecklingsaspekterna, utan mer traditionella "Titta, nu dör de igen!". Sex minuter ägnades åt kriget i Demokratiska Republiken Kongo. Under totalt två minuter uppmärksammades också striderna i Tjetjenien. Inga av de övriga sju kriserna nådde nyhetsstatus. Däremot får valen i Irak 310 minuter, och påvens död upptog 246 minuter kvällsnyheter.

En festlig krydda i dagens Rapport-sändning 19.30: Rysslands fulkommunister genomförde en spontan protest utanför svenska ambassaden i Moskva. Anledningen är ett förslag av moderate riksdagsledamoten Göran Lindblad, om att Europarådet ska anta en deklaration som fördömer kommunismens brott och ifrågasätter kommunistiska gruppers existensrätt. Irina Volkova, pionjär från den gamla goda tiden, gör en stark insats: "Den där svensken, Lindblad... Han är Hitlers bror." Rysskommunisterna har också skickat ett brev till svenska vänsterpartiet, där de skriver att vänsterpartiet borde "ta itu med" Lindblad.

Som tur är består oppositionen mot ett kriminaliserande av kommunismen som ideologi enbart av ryska fyllkajor och rättshaverister. Stalinvurmare och bakåtsträvare, allihopa. Nej, fram för fler frihetliga kontinentala deklarationer!

Inga kommentarer: