11 januari 2006

TT - en källa till dumhet

Enligt ett TT-telegram är Kim Jong-Il, Nordkoreas älskade ledare, utomlands. Han åkte iväg i sitt folkliga tåg, över gränsen till Kina. TT-telegrammet kan inte bestämma sig för om Kim Jong-Il eller Kim Il-Sung (ledaren Kims farsa) är flygrädd. Get this, TT: Kim Jong-Il tar tåget dels av flygrädsla, dels av sin sjuka föreställning om tåget som ett högre betydande färdmedel. Håll isär den döde och den högst levande av dem...

Jag stör mig också på sakinnehållet i den åtta rader långa notisen. Peking bekräftade aldrig att Kim Jong-Il var på väg, står det. Helt rätt. Men läser man någon utländsk nyhetskälla - AP for example - står det raskt klart att kineserna alltid deklarerar de höga nordkoreanska visiterna först efter dess avslutande.

TT skriver också att en källa i Peking har sagt att den store koreanske ledaren är på väg till Ryssland - något som AP-artikeln inte nämner. Däremot tar ryssarna officiellt inte emot Kimmie, så varifrån TT har fått informationen är oklart.

Slarvar TT helt enkelt med sina nyheter bara för att Aftonbladet ska få till käcka rubriker? Kan det finnas ett kommersiellt samband?

Noterar för övrigt att årets populäraste slogan i Nordkorea är följande: "Make another leap forward in building a great prosperous powerful socialist nation on the strength of Songun!"

Har man sett den albanska filmen Slogans (hyr den i dag, vetja!) så förstår man varför ovanstående nordkoreanska citat är roligt. Eller hemskt. Vilket som. Jag tycker att någon borde göra en seriös dokumentär om det lilla landet med det udda samhällssystemet. Den utbredda okunskap som journalister och allmänhet visar prov på borde inte finnas där, för Nordkorea är ett både fascinerande och viktigt land att känna till! Tills vidare får jag hålla tillgodo med små smakprov som den här reseskildringen, eller artiklar som den här (restips) och den här (hysteriskt rolig).

Inga kommentarer: