17 januari 2006

Imperialismen förlorar status

Den höger som länge har tagit Washington i försvar både på planeringsstadiet och "i fält" vacklar nu i sitt stöd. Expressens PM Nilsson tycker att det har passerats en gräns, att krigets regler alltför ofta och flagrant har körts över. Även DN erkänner att anfallskrig, eller "att ge upp", åtminstone i fallet Iran inte kan vara ett alternativ.

Att tro på imperialismens godhet och överlåta allt åt "kriget mot terrorismen" börjar bli politiskt inkorrekt. Man kan inte längre bara säga att diktaturer ska bombas till stenåldern. Krigsfetischisterna har fått börja tänka om. Bra, för nu kan vi börja diskutera seriösa politiska alternativ för länder som Iran. Enligt grupptryckets lagar borde Washington ganska snart följa efter och byta strategi.

Betyder högerns spårbyte att Iran kan tillåtas vara en självständig nation? Nej, sådana är nästan bara bra om de är "herre på täppan". Och "herren" har vi redan - Förenta staterna. Det finns så många andra sätt att kväsa en nations upproriskhet.

Ett är att låta svälta ut landets infrastruktur och folk, som i Irak. Ett annat att locka med liberaliseringslån och annat för att rucka på landets oberoende av västmakterna.

Nåväl, de får tänka över saken. Kina kanske har nåt fräscht förslag?

Inga kommentarer: