27 januari 2006

Tänkvärt om människosyn

Efter scoopen om Angelina Jolies nu väldokumenterade mage och att Kate Moss stannar i Förenta staterna, gömmer Aftonbladet ett par texter som får räknas som läsvärda.

Stor, svart rubrik, på temat "KANNIBALRÄTTEGÅNGEN", och namngivning och personliga detaljer dominerar (förstås) kvällstidningens socialpornografiska bevakning av den just nu mest uppseendeväckande rättsprocessen i landet. Peter Kadhammars reportage från rättegången efter den rysliga tragedin i Gävletrakten är därför positivt tankeväckande. Utan att politisera för mycket ställer han ett gäng frågor som de styrande (kanske i synnerhet de styrande i media) borde ta ställning till. Har vi en människovärdig syn på psykiskt sjuka i dag? Vad i vårt samhälle är det som inspirerar till sadistiska, bisarra överfall?
Vad säger det om ensamheten i vårt samhälle att ingen reagerade, ingen såg honom?
På debattsidorna hittar jag en av de upproriska i folkpartiet, Siavosh Zarrasvand, som drabbas av de fördomar och generaliseringar som sprids av partiledningen. Att partiet inte ens vill diskutera saken är mer än tillräckligt för media att göra stora rubriker av, IMHO.

Annars erbjuder dagens upplaga inget som direkt avviker från normen. Om något gör det, så syns det i alla fall inte mycket bland all smörja.

Inga kommentarer: