02 april 2006

Ta tillbaka min kollektivtrafik!

Jag var på bio i Umeå och såg "V för Vendetta", som den så snyggt döpts till i svensk översättning. En politiskt korrekt film, vackert gjord också. Brittisk engelska, storslagna scener och en milt sagt brutal handling.

En i övrigt finfin helg kan lätt spolieras av Den Fria Marknadens sattyg. Som i dag, med bussresan hem.

Eftermiddagsbussen på söndagar från Umeå till Östersund är populär. Kanske 80 personer stod i kö när bussen öppnade dörrarna strax före 16.00 i eftermiddags. Med tanke på att typ varje söndag i mannaminne har slutat med en extrainsatt buss åtminstone till Vännäs, kunde man ju tycka att entreprenören skulle ha löst det där lite smidigt i förväg.

Strax efter fyra blir bussen full och det är fortfarande ungefär 30 personer som väntar på att få åka med. Busschauffören sätter sig och börjar ringa runt ungefär när bussen skulle ha avgått, 16.05.

16.25 kommer nästa buss. Den blir nästan full den också. Inte förrän 16.30 är vi iväg från busstationen i Umeå. Av detta drar man förmodligen inte slutsatsen att det nästa söndag är läge att ställa två bussar vid utgången, utan låter hellre den enskilde entreprenörens chaufför ringa efter extraresurser då också. Det är tur ibland, att man slipper den offentliga sektorn och allt vad planering för samhällsservice heter.

Chaufförerna hade som tur var möjlighet att avstå från sina pauser, så hela förseningen på 25 minuter kördes in under turen. Nä, det är bestämt dags att anpassa kollektivtrafiken efter behoven!

Inga kommentarer: