20 maj 2006

Kampanj för rasistpopulism

Nä, nu tycker jag att det har gått lite väl långt. Alla medieredaktioner som vill vara med i spelet har på sistone givit Sverigedemokraterna generöst med utrymme att ta sig ut ur sin isolerade plats i debatten. SR rapporterar från partiets valupptakt. Aftonbladet har lyssnat på vindarna till höger och konstaterar att de borgerliga gärna bjuder upp till debatt med populistiska extremhögerpartier. SVT hade ett längre reportage om en sverigedemokratisk samhällslärare, och TV4 gjorde en stor nyhet av Sverigedemokraternas rekordstora kampanjkassa. Det känns som att detta parti har skickat duktigt många pressmeddelanden, och att landets redaktioner varit osedvanligt naiva i sin nyhetsvärdering.

Till sin form blir ju inslagen (tillsammans med en strid ström av notiser och artiklar i lokal- och regionalmedia) kampanjartade. Obetydliga detaljer, och många men enskilda fall av personkonflikter, bildar en väv av bilder i media som lyfter upp Sverigedemokraterna i rampljuset.

Det är dubbelt bra för rasisterna att komma in i de stora mediernas finrum. Dels får de pumpa sitt etablissemangskritiska budskap - vi är emot massinvandring, och alla de andra förnekar att sådan ens finns - och dels får man en tydlig känsla av att partiet är helt osakligt kritiserade av media, då alla reportrar ju frågar enligt samma mönster:

- Men är ni inte främlingsfientliga?
- Vi är inte främlingsfientliga; vi kritiserar invandringspolitiken.
- Men ni vill inte ha mer invandring - så ni är inte direkt främlingsvänliga. Kan man då inte kalla er främlingsfientliga?
- Vi är sverigevänner. Vi ser att situationen med massinvandring skapar sociala och ekonomiska problem, och det vill vi göra någonting åt.

För den som bor i Södertälje och upplever arbetslöshetens, nedskärningarnas och invandrarnas förortsverklighet känns populisternas verklighetsbeskrivning alla gånger mer träffande än "etablissemangets". Bara genom att lyfta fram de verkliga problemen i Sverige - rasifierad arbetsmarknad, stora etniska klassklyftor, utsvältning av invandrartäta områden - kan rasismen och dess orsaker förebyggas.

Inga kommentarer: