17 maj 2006

Mod, sa Bull.

Det var avtackning i kväll åt oss goda pensionärssossar på stämman, som har tackat snällt för att Konsum Jämtland blir big business och ger upp sina anspråk på att sticka ut och vara bättre. Vi fick en handblåst glasvas, en bukett blommor, en middag och ett presentkort på hundrafemtio spänn. Nästan tillräckligt för att jag inte ska idas gnälla.

När representanten för det lite större Kooperativa Förbundet höll sitt tal för stämman bedyrade han med emfas vad modiga vi har varit - först styrelsen och sen vi sossepensionärer - som har rationaliserat bort och centraliserat hela distriktet.

Tydligen är det modigt att se hotet i vitögat i sista sekund, för att hoppa rätt i dess famn. I stället för att visa att en enda av Sveriges alla livsmedelskedjor står för lokal anknytning/medlemsdemokrati, kvalitetstänkande och service till hela regionen, är nu Konsum i det här länet lika marknads- och kostnadsfokuserat som Lidl eller själva aktiemarknaden. Att ett tiotal bybutiker ersätts av ett halvsunkigt Coop Forum i Östersund ses som en nästan överväldigande positiv utveckling för kooperationen.

På Coop Forum har vi haft en knapp handfull möten med butiksrådet, och det finns mycket att klaga på som inte åtgärdas på grund av det där "modet". Inte för att göra någon längre analys, men...

Inte handlar det då om mod. Det handlar om marknadstänkande.

Inga kommentarer: