18 maj 2006

Moderaterna - still going strong

Ska man tro de "nya moderaterna" så är de ett tjänstemannaparti snarare än ett arbetarparti. Konstaterandet görs i TCO-tidningen, som jag kollade upp efter att ha fått TCO:s gratistidning Studentliv i brevlådan i dag. Anders Borg (m) menar att det är viktigt att dämpa lönekraven och sätta press på fackförbunden att gå med på näringslivets och högerns alternativ till arbetsmarknadspolitik. Det är med dyrare a-kassa och konkurrens mellan fackförbundens kassakistor som borgarna vill lösa problemen. Bra, då vet vi var vi har dem.

Det individualistiska mönster som präglar moderaternas politiska planer döljer de större sammanhangen. Som Peter Eriksson (mp) noterar höjs avgifterna och skatterna för småföretagare och löntagare, till ett värde av 14 miljarder kronor. Men visst låter det trevligare att prata om hur Anders Borgs fru klarar sig bra genom sänkt inkomstskatt, än att erkänna det faktum att borgarpolitiken slår mot facket, mot arbetssäljarna och mot de arbetslösa.

En artikel i Flamman visar lite mer siffror som handlar om strukturer och försämringar, mer än om individualism och valfrihet - direkt ur moderata budgetförslag.

Inga kommentarer: