10 juli 2006

Bushs Kuba-strategi tar form

Ett kort TT-telegram får mig att haja till. "Bush satsar på demokratiskt Kuba" heter det, och man får läsa att 600 miljoner kronor under två år ska se till att "president Fidel Castros finansiella bas och överlevnadsstrategier undermineras".

Jag gillar inte det här. Det är inte så att jag missunnar kubanerna en välfungerande demokrati, eller att Castro ska få behandla den kubanska ekonomin som sin egen personliga börs. Men vi har så många taskiga erfarenheter av amerikansk intervention. Om "Castros finansiella bas" - man får anta att det handlar om den kubanska ekonomin och då handeln med Förenta staterna i synnerhet - ska undermineras ytterligare, vad blir då kvar? Redan i dag ligger handeln med Kuba i blockad, det amerikanska handelsembargot är en viktig orsak till förtrycket och stagnationen som drabbat landet.

Bush satsar inte på ett demokratiskt Kuba, lika lite som han satsar på ett demokratiskt Palestina eller ett demokratiskt Irak. Det har verkligheten visat gång på gång. Snarare är det så att ju större summor Bush pytsar in, desto mer gigantiskt blir det totala lidandet efter operationerna. Kuba tjänar regeringen i Washington bäst som karibisk koloni, och det är detta kubanerna i sitt motvilliga försvar av Castro motsätter sig.

Vill man kubanernas bästa så ser man skeptiskt på dessa planer från den amerikanske presidenten. Att svälta ut Kuba och tvinga på det amerikanskproducerad propaganda är knappast demokratifrämjande.

Inga kommentarer: