13 juli 2006

Viktigt om Palestina

Hanin Shakrah skrev i dagens Aftonbladet en väldigt viktig artikel. Hon påpekar att journalisterna har en ganska viktig uppgift när det gäller hur händelserna i Palestina förmedlas. Sprängningen av elverket i Gaza kunde till exempel ha kommenterats lite mer än "ett elverk i Gaza träffades också"...

De brott som Israel begår på de ockuperade områdena är inga ”avsteg från fredsprocessen”. De ”gav inte tillbaka” Gazaremsan förra sommaren, eftersom Gazaremsan inte är deras att ge, och aldrig har varit. Men det här är det språk som används, det här är den logik som förmedlas, och det funkar inte, det är inte logiskt.

De israeliska regeringarna håller ett folk gisslan, och det har de gjort både före och under den här kidnappningshistorien.

Jag hörde Ehud Olmert säga för några dagar sedan att ”i natt ska ingen i Gaza kunna sova”.

Vad menar han, varför säger han så? Hur kan ett sådant uttalande passera journalister spårlöst förbi, hur kan bombningar av elkraftverket (det enda i Gaza) och tre broar passera dem förbi utan att det genast klargörs att detta är så sjukt olagligt, att detta bryter mot den fjärde Genèvekonventionen som tydligt klargör att det är absolut helt och hållet förbjudet att rikta in sig på den typen av mål.

Jag vet att många journalister menar att journalistik innebär att vara neutral, att vara blank, att inte ta in känslor, vrede eller sorg. Må så vara. Men de måste väl ändå stå upp för det mänskliga, förklara lidande, och förklara det som inte går att abstrahera?
[...]
Jag är inte arg på journalisterna personligen, för jag tänker att de inte vet bättre, att de har sina uppdrag, och att de inte kan löpa amok som fredsaktivister längre än en minut innan de får packa sina väskor och dra hem, men ärligt talat, hur svårt kan det vara att prata om Palestinakonflikten och ha mänskliga rättigheter och folkrätt i minnet: de av Israel OCKUPERADE områdena … De av Israel kontrollerade gränserna, de statligt sanktionerade israeliska avrättningarna av palestinier, de folkrättsvidriga övergreppen på ett folk, ett land och en stad.

Inga kommentarer: