01 juli 2006

Dum mellanösternpolitik

I kväll vill jag kräkas lite på den amerikanska hållningen gentemot Palestina och på Fredrik Malms uttalanden i största allmänhet. Jag mailade Fredrik ett surt stycke, som det ska bli kul att få svar på.

Men ta en sån sak som att Israel har bombat Gazas enda kraftstation. Två tredjedelar av palestinierna i Gaza - nån miljon, sådär - har därmed blivit av med strömmen (resten av Gazas ström kommer, om Israel vill, från israeliska kraftverk). Därmed är de utan vatten, avlopp, kylmöjligheter, medicinsk apparatur, belysning och allt annat som kan vara kul att ha om man vill överleva i öknen. Det är alltså ett ganska allvarligt - så allvarligt att Jan Eliasson i dag erkänner att bombningarna får "förödande konsekvenser" - läge.

Ja, den kraftstationen började i alla fall byggas på initiativ av en palestinsk affärsman med amerikanska affärsintressen 1999. Efter många om och men (en intifada och sådär, typ) stod den helt klar 2004. Amerikanska staten gick in med en garantisumma på 48 miljoner dollar. Denna tredjedel av anläggningskostnaden, som i dag skulle göra stor nytta för att snabbt bygga upp kraftstationen igen, kan inte betalas ut. Washington har satt stopp för alla pengar till de palestinska områdena.

Så kan principen om att inte finansiera terrorism bidra till... Ja, vad då? Israel begår den grövsta sortens statsterrorism - kidnappande av folkvalda, bombning av civil infrastruktur och utsvältning av ett helt folk - och får ett principiellt helhjärtat stöd. Palestinierna låter installera fel regering - och blir oåterkalleligt av med alla möjligheter till kontakt med omvärlden.

Läs Esbatis tal. Drygt fyra år gammalt, men lika sjukt bra nu som då.

Inga kommentarer: