21 juli 2006

Klart med boende!

I kväll blev det klart: Malmö innebär inte bostadslöshet för mig. Jag kommer att bo ganska centralt, ett par kilometer från järnvägsstationen och med ungefär lika långt till skolan. Däremot kommer jag att ha überlite pengar att röra mig med.

Senaste nytt från Mellanöstern handlar om att Israel släppt flygblad från luften till libaneser längs en sträcka om två mil norr om den libanesisk-israeliska gränsen, som uppmanar alla oskyldiga att utrymma området. Redan är en halv miljon på flykt i landet - nu vill man spä på med ytterligare några hundra tusen. Detta är demokrati och rättsstat när de fungerar som bäst.

Varför vill Israels regering bekämpa terrorism med terroristiska metoder? Krävs det att en stor del av libaneserna gör palestinierna sällskap i flyktingläger för att terrorismen ska upphöra? Upphör terrorismen ens då?

Bushadministrationen tycker att det är för tidigt för FN och omvärlden att reagera i konflikten. Snart kommer Condoleezza Rice att åka till Mellanöstern för lite medling. Pressar hon kanske på palestinierna ännu en usel "uppgörelse" om palestinskt och libanesiskt avträdande av landområden till förmån för Israel? Eller blir det en uppgörelse där Israel ges vidlyftig ekonomisk och militär ersättning för att upphöra med de grövsta aggressionerna? Det är tur att vi har en världspolis som är lika angelägen som apartheidregeringen i Tel Aviv att krossa alla seriösa motsträviga element i regionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du är en antisemit. Måste vara helt underbart för er beundrare av kommunism och terrorism varje gång några muslimer dör, för då kan ni alltid peka finger och anklaga de onda judarna och amerikanerna.

Men Israel skall givetvis acceptera att bli attackerat och få sina medborgare mördade och bortförda, trots att givit upp tidigare ockuperade områden i en strävan efter fred. Ställer du samma krav på andra länder?

Nisse Sandqvist sa...

Kul med lite anonym respons! Om du läser detta går det tokbra att svara med namn sen, så känns det lite seriöst.

Du är en antisemit.

Nej. Jag blandar inte in religion eller etnicitet särskilt mycket i de här frågorna, eftersom jag tycker att det handlar om politik. Men visst - jag tar avstånd från den israeliska regeringspolitiken. Att kritisera Israel för en israelisk attack mot palestinska och libanesiska områden där civila mål står högst på anfallsordern, är inte antisemitism.

Måste vara helt underbart för er beundrare av kommunism och terrorism varje gång några muslimer dör, för då kan ni alltid peka finger och anklaga de onda judarna och amerikanerna.

Jo, det är rätt tacksamt att tala sanning när man fördömer Israels och Förenta staternas regeringar som vansinniga aggressionsmakter. Men allra helst ser jag att de utnyttjar sin överlägsna politiska styrka till mer rättvisa och mänskliga åtgärder i Mellanöstern och annorstädes.

Men Israel skall givetvis acceptera att bli attackerat och få sina medborgare mördade och bortförda

Inte alls. Liksom alla andra stater som utsätts för brott och övergrepp ska Israel få försvara sig och utdöma straff mot dem som begår eller planerar att begå brott. När Israel bombar bostadsområden och förstör nästan all infrastruktur i halva Libanon faller det inte riktigt inom ramen för självförsvar, för att uttrycka det försiktigt. Israel bör heller inte föregå med taskigt exempel genom att i tysthet föra bort och utan rättvis rättegång hålla massvis av civila utlänningar bortförda.

trots att givit upp tidigare ockuperade områden i en strävan efter fred.

Att försöka byta en del av de ockuperade områdena mot vapenstillestånd - efter att ha givit skambud i förhandlingar - är en boxarhandske i magen på motparten. Hållbar fred kommer att kosta Israel både Västbanken och reformer för att upphöra med övergreppen mot palestinska civila.

Ställer du samma krav på andra länder?

Givetvis ställer jag samma hårda krav på alla demokratiska länder. Eller skulle det vara ursäktligt om ett annat demokratiskt land utförde massakrer mot civila någon annanstans? Fast är landet i underläge blir kritiken lite annan. Att klaga på att våldtäktsoffret slår tillbaka känns riktigt lågt (men inte lika lågt som Glocalnets priser)...

För övrigt läste jag i går att Washington nu gått med på att skyndsamt leverera mer vapen till Israel. Det känns tryggt att Tel Aviv har en storebror att luta sig emot när det är rensning på gång.

Anonym sa...

Du är juste, Nisse.
Att kalla dej antisemit är så dumt, så vederbörande måste blunda med minst ett och ett halvt öga när den läser det du skriver. Fegt också, att inte våga stå för det man tycker.
Hälsningar
Kerstin