29 september 2006

Ny, kontrastrik välfärd

I kväll har jag åkt med 2:ans buss från Västra hamnen till Södervärn - en resa från nybyggda lyxlägenheter till nedprioriterade student- och invandrarkvarter. Sedan tidigare har jag tagit 1:ans buss till och från Oxie, så nästa projekt blir att ta 3:ans buss (ringlinjen) från Värnhem till Värnhem. Und so weiter, till och med linje 8.

Någon lustigkurre har roat sig med att avfyra rejäla fyrverkerier något hundratal meter från vardagsrumsfönstret här, mitt inne bland sexvåningshusen, några kvällar den här veckan. För inte så många timmar sedan kom brandbil, ambulans och polis till en lägenhet där i närheten. Ingen vet vad som har hänt, men det är spektakulärt när det händer saker i det här annars ganska pensionärstäta området.

Jag kom på att det ju finns fler steg ner innan man har nått botten på tjänstearbetstrappan. Under Metroutdelare och hamburgarvändare på donken har vi sånt som skoputsare eller att packa mat i folks kassar vid kassorna på stormarknader. Tjänstejobb som absolut inte behövs, men som kommer väl till pass i ett land där de styrande tycker att det har blivit en för icke-privilegierad tillvaro att leva i som rik; där man vill se lite klasskillnader. Och om alternativet är försämrad a-kassa och neddragningar i vuxenutbildningen, visst känns väl skoputsarjobbet lite mindre avlägset?

Turning Torsos portier såg lite ensam ut i kväll. Varför skulle hyresgäster som betalar fyrtio tusen i månaden för en skön lya nöja sig med bara en i tjänstestaben såhär en skumpakväll? Nej, fram för fler tjänstehjon i den nya välfärdens namn!

Inga kommentarer: