23 september 2006

Sd frånsprungna

Flera sjuka situationer har uppstått efter valet i söndags - särskilt i kommunerna. I Ånge, där jag är nu, valdes Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige trots att inga kandiderade. Där fick man lotta mellan de fem personer (män, månne?) som hade skrivit sina namn på valsedlarna. I Flen uppstod samma situation, skriver SvD, och där lottades mellan två kandidater.

En artikel i samma tidning visar på behovet av rejäl kamp mot rasisterna i framför allt Skåne de kommande åren.

Anders Sannerstedt, universitetslektor vid Lunds universitet, har specialgranskat Skånepolitiken. Han är däremot övertygad om att sd:s goda organisation och ekonomi för partiet till riksdagen nästa val. Det enda hindret på vägen är om de etablerade partierna framgångsrikt bemöter sd i alla frågor som har med integration att göra.

– Jag vill till varje pris undvika att kalla en stor väljarandel för rasister, men invandring är grundfrågan.
Till skillnad från universitetslektorn tror jag att arbete och välfärd är grundfrågan, och att invandring är en utanpåfråga. Om Sverige satsar rejält på arbete och välfärd för alla - en sorts lösning för värdighet - så kommer problemen som de ser ut i dag att vittra. Kör vi däremot på den borgerliga motorvägen mot ett mer kontrastrikt klassamhälle, där rasifierade grupper utgör en reservstyrka av arbetskraft, så cementeras tvärtom problemen ytterligare.

Ju mer borgerlig politik som förs, desto bättre gödslat kommer landet att vara för rasistpartierna. Att det är borgarna som vill snacka om kulturella problem, språktester och "hårdare tag" stigmatiserar inte bara invandrare ytterligare utan spelar också direkt rasisterna än mer i händerna.

Vi har chans nu att springa ifrån rasisterna. Men det kräver att sossarna lokalt i exempelvis Malmö gör verklighet av visionen om att "alla ska med". Och det kräver att vänstern är minst lika bra som vanligt.

Inga kommentarer: