28 mars 2006

Olja is so not cool!

Oljekommissionen has done it again. Det är inte illa att hela hearingar sänds på dagteve: i sin omfattning utgör en såndäringa hearing minst ett par poäng omvandlat i universitetsstudier, sett till föreläsningsvärdet. För mig personligen känns varje hearing som veckans ljus - nånting man kan känna ett nästan andligt värde i. Usch, det gränsar till det religiösa.

I dag har jag fått veta att trots att Sverige på 30 år har utökat den totala golvytan från 400 miljoner till 600 miljoner kvadratmeter, så har energiåtgången varit konstant. Med energismart byggande kan man till lägre byggkostnad få fram hus som kräver 90 % mindre extern energi. Svenskt Näringsliv vill ersätta oljan med fossilgas.

Ja, det där sista är det enda riktigt dåliga - om man bortser från den oftast marknadsoptimistiska ton som föreläsarna har haft - som har framkommit på hela dagen. Att storfinansen vill ha trygg norsk naturgas hellre än osäker och dyr saudisk olja är förståeligt men knappast försvarbart. Tydligen har industrin längs Västkusten investerat i en dyr förundersökning, så om några år smäller de säkert upp en gasledning från Norge till Bohuslän. Annars har det varit idel konstruktiva och beskrivande förklaringar av många olika byggnadstekniska och systemtänkande lösningar på Sveriges energiproblem.

Tänk om varje land hade sin Göran - en maktens påläste miljökämpe.

Inga kommentarer: