05 februari 2006

Alkoholens vilja

Vad är det för samhälle vi lever i? "Fyra berusade nära att frysa ihjäl", läser jag i LT. Östersundspolisen har fått ta hand om fyra personer som på olika håll har varit riktigt illa ute. Säg att det vore varmare än 20 minusgrader - vore dessa personer mindre socialt utsatta?

Alkohol är ett satans gift och ett samhällets äckel. Visserligen bygger allt vad "glädje" heter i vår kultur kring just detta gift, men när folk lider och dör i kopiösa mängder - tusentals svenskar dör av supen varje år - ska samhället überjävlas!

Skatten på alkohol i Sverige är inte tillräckligt hög i dag, den kunde vara betydligt högre. De tre styrande partierna i Sverige vill ha en hög skatt - vissa vill att den ska vara kvar på nuvarande nivå, andra att den höjs mer. Sen hade sossarna en utredare som lät sig agera bryggerinäringens språkrör, vilket resulterade i en önskan om lägre skatt på alkohol. Regeringen har nu efter en tid av velande sagt nej tills vidare i frågan om skattesänkning.

Då rycker borgarna ut: Persson styrs av småpartierna! Att regeringen låter sitt partis ideologi skina igenom och dess grundläggande politik fortsätta gälla - det är att vara småpartiernas knähundar, det.

Lite nostalgiskt skriver Staffan Heimerson en kolumn om SSUH, apropå "Anna Sjödin-skandalen". Kanske skulle det vara på sin plats att låta nykterhetsrörelsen bli en organisatorisk huvudaktör på högstadier, gymnasier och högskolor? Med aktiviteter organiserade av och för ungdomar - medvetet som strategi mot alkoholen - kunde många fler slippa allt elände som alkoholumgänge innebär. Sen var det den där frågan om finansiering. Ingen vill väl satsa på sånt när ju faktiskt ungdomar redan är som besatta av hårt supande om helgerna.

Inga kommentarer: