28 februari 2006

I tiden: bildkampanj

Publiceringen av bilder föreställande profeten Muhammed i september i fjol, som under årets första månader har gett ett makalöst händelseförlopp, har blivit en innegrej. Nu ska det vara laddat, provokativt och ett spel helt i medierna. Jag menar, vilken kvällstidningsredaktion som tar sin uppgift på allvar har i dag inte satt halva researchstyrkan på att hitta nya politiska karikatyrteckningar?

Sossarna bemöter med gott mod moderaternas image-inriktade valkampanj. Det är Fredrik Reinfeldt som folk ska rösta bort, för det är Reinfeldt som står för de onda sakerna. Sämre välfärd, sämre arbetsrätt, mer åt de rika, mer samhällsklyftor. Sossarna säger att Göran Persson är motsatsen, såklart. Men funkar den taktiken på vanligt folk?

Vänta nu... Nä. Nej, det är knappast särskilt lyckat att, som SSU gör, trycka upp ett flygblad med Reinfeldt först som verkstadsarbetare, sen som girig partiledare och sist som varulv i moderatkostym. De använder också Kjell Nilsson-Mäkis teckningar för att illustrera demonen Reinfeldt.

Är det någon i Sverige som imagemässigt kan sägas vara en ulv i fårakläder så är det Göran Persson. Han säger saker som låter så bra - så bra att jag nästan kunde rösta på honom om han realiserade saker i samma radikala anda som de läggs fram - men agerar sen som en riktig högerledare, i synnerhet vid förhandlingar med samarbetspartierna. Är det någon i Sverige som inte handlar enligt den politiska linje han mässar om, så är det Persson.

Det dåliga med Reinfeldt och hans allians är inte att han pratar om sin politik som fin fast den egentligen är ful, utan att han inte pratar om sin politik alls. Vad sossarna genast borde göra är att tvinga bort alliansen från det apolitiska kampanjsnacket, in i de ideologiska diskussionerna.

Vänsterpartiet och Ung Vänster försöker, så gott det går, att påpeka att det är politiken som är relevant - inte kampanjande om vem som ljuger sämst. Återstår att se om alliansen sänker sig till vår nivå eller om de tänker fortsätta agera utanför verkligheten.

Inga kommentarer: