27 februari 2006

Social rensning

I Zimbabwe rensade Robert Mugabe i fjol ut fattiga från ett slumområde - ett tilltag som försvarades ganska ivrigt av svenska Kommunistiska partiet. Eftersom KP gick till försvar av Zimbabwe, blev det ett herrans liv på borgerligheten. Skulle det bli ett herrans liv i media om Amerikas Vänner försvarade Förenta staterna efter någon av de åtskilliga politiska vansinneshandlingar som utförs där? Nej.

Det är lite trist att Förenta staterna är så kraftigt förknippat med "frihet". Den frihet man som amerikan åtnjuter, sträcker sig oftast inte längre än till att man är sin egen lyckas smed. Ju rikare smed, desto lyckligare. Fattigsmeden får gräva i rännstenen efter mat.

Omvärldsbilder i dag ger en lite personlig rapport från New Orleans, staden där de vita villaägarna får bidrag för att bygga upp sina förstörda hus, men där inga offentliga sjukhus finns och allmännyttan medvetet svälts ut. Hundratusentals fattiga har i praktiken körts bort från stan, ut på landet eller till tillfälligt byggda (men tyvärr antagligen permanenta) bostäder i Houston.

Maktens agerande i Förenta staterna säger inte så lite om hur Washington tänker behandla resten av världen. Genom att söndra och härska ska motståndet mot den amerikanska regeringspolitiken hållas i schack. Genom att vid varje tillfälle låta de välställda ta två steg framåt där andra får ta ett steg bakåt behåller maktapparaten kontrollen. Det är inget konstigt att det ser ut så. Det konstiga är att den svenska borgerligheten och media förtiger det.

New Orleans ska verkligen vara nytt, alltså utan en massa svarta människor som utnyttjar kollektivtrafiken, snyltar på fattighjälpen, sitter i fängelser och kräver högre skatter för en bättre offentlig sektor. Vi rycker upp dem från deras hem och sprider ut dem i omgivningen. Frihet kan vi kalla det.

Inga kommentarer: