02 februari 2006

The Muhammed thingie

Det har blivit en väldig uppståndelse kring Muhammed-teckningarna i media på senare tid. Om man inte är liberal av den moderna skolan så inser man också att nämnda teckningar har ett klart politiskt/kulturellt syfte. Det är inte fråga om satir riktad mot makten, eller bara vilken humor som helst.

Tyvärr sägs det ofta i debatten - kul när just Aftonbladet har såna moraliska argument - att publiceringen beror på att Danmark är (...) ja, nån sorts mindre värt samhälle. Visst, det finns en livaktig rasistisk opinionsbildning där. Men det är knappast så att rasism och översitteri gentemot samhällenas minoriteter är någonting som bara förekommer i Danmark. Särskilt inte när det gäller muslimer.

Här i Sverige är vi så duktiga på att visa hur tokigt araberna reagerar - bara för att nån dansk öppnade munnen och ville ha lite kul...! Alternativt kommer man med nån moralisk ursäkt om att det (sett i backspegeln) är dumt att publicera saker som kan uppfattas som kränkande.

Om det vore så att palestinier, saudier och whatever kände sig kränkta av att deras stora kille avbildas så skulle det vara helt okej för mig. Jag skulle titta snett på de protesterande folkhoparna. Men det som manifesteras i teckningarna, i politiska sammanhang i europeiska tidningar, är ett uttryck för misstro mot muslimer i allmänhet, ett generaliserande och rasistiskt inlägg i "muslimdebatten". Jag kan tänka mig att det är därför (bortsett från rent ekonomiska faktorer) som många tar saken på så blodigt allvar.

Inga kommentarer: