03 februari 2006

Vindkraften vår vän

I ett av de lokala tryckalstren har vi kunnat läsa om (ett selektivt urval av) de jämtländska vindkraftverken. Ännu är de ganska få till antalet, men inom ett par år kan Jämtland vara ledande i Sverige på vindkraft. Med ett 100-tal snurror 2009 kan Jämtland producera lika mycket vindel som hela Sveriges vindkraftverk gjorde 2005.

Härjedalen är en av de mest intressanta kommunerna. Det är blåsigt och jävligt, och inte någon svår sak att rulla upp verken på kullarna. Annars ligger Berg, Åre, Krokom och Strömsund bra till också - fjällkommuner med stora ödemarker och blåst nästan jämt.

När investerarna ska sälja in vindkraften hos lokalbefolkningen brukar de locka med ett tillskott till by- eller hembygdsföreningen med ett visst antal tusendelar per kilowattimme eller bara årliga klumpsummor. Gäller det större investeringar - som den på Glötesvålen - handlar det om hundratusentals kronor per år i tillskott till lokalbefolkningen. Så jag hoppas att byfånarna tar till bra advokater och förhandlare när de undertecknar sina avtal.

Annars ser jag det inte som en omöjlighet att vindföretag från framför allt Tyskland, Danmark och södra Sverige kommer hit och lägger beslag på tillgängliga vindområden, utan att ge schysst ersättning. En sån utveckling kunde man gärna slippa, känns lite som att vi har upplevt det förut.

Tänk om allt går i lås! Investeringarna rullar in, elektriciteten flödar ut, cashen håvas in, jobben blir allt fler, hopplösheten luckras upp, Jämtland skakar av sig efterblivenhetsstämpeln, folk börjar leva igen... Det kan bli bra. Men hur länge håller det?

Inga kommentarer: