19 februari 2006

En felande tredje länk

Återigen spännande av Olle Svenning: krönika om spelet, klasskampen och politiken kring socialdemokratiska regeringar och näringslivets toppskikt.

Medan näringslivet har gått ut i samhällsdebatten med ett nästan komiskt klasskampsbudskap, och vänsterpartiet driver en ilsken, klasspräglad tvärtom-politik, står regeringen som ett politikens missfoster - stopp för både vänsterpragmatism och högerentreprenörskap. Regeringen eftersträvar en sorts tredje väg och skapar en egen scen, där aktörerna är "borgarna under näringslivets befallning", "vänsteroppositionella" och "regeringen".

Jag har inte hunnit med så mycket politik de senaste dagarna, men lite i lokaltidningen snappade jag upp: flera borgerliga, bland annat centerpartister, går i taket över vänsterkraven på mer resurser till offentlig sektor. Man menar att det är stalinism och hädelse mot naturlagarna att begära exempelvis nyanställningar i vård och skola.

Det är förståeligt att vänsterpolitik är farlig för dem. Men här blir det oerhört spännande också - för vem kan undvika att i valrörelsen 2006 diskutera 200 000 nya jobb i offentlig sektor? Diskussionsunderlaget är utomordentligt gott! Det gäller att ta ställning, att inte fastna i en återvändsgränd i mitten.

Inga kommentarer: