17 mars 2006

Karriären framför allt.

Och var gör man bättre karriär än i CUF? Lokale legenden Andrée Ivarsson, fram till i onsdags Luf-ordförande i Jämtland/Härjedalen, byter till vice ordförande i CUF:s distriktsstyrelse. Detta är mycket intressant, särskilt som fler hopp mellan ungdomsförbund i länet har förekommit. Inte sällan handlar engagemanget om poster och karriärer, snarare än om politik. I bästa fall är det en fråga om image. "Det är inte mycket som skiljer", är närmast standardsvar. I värsta fall vill man bara nå så högt upp som möjligt.

Det går att klättra i partistegen med mediescoop som stegpinnar. Men det är ett galet sätt att vara politiskt aktiv på.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju otroligt vad man kan missa, ändå tur att man då och då letar runt efter saker. Kul att bli omnämnd lite då och då på din blogg förresten, måste snart starta min egen så man kan hämnas :-) Om man lättare kan göra karriär i CUF än i LUF vet jag inget om, jag gjorde det då inte, eftersom jag gick ifrån att vara DO i en organisation till att vara vice ordförande i en annan, kan knappast kallas karriär eller? Detta hade man mycket väl kunnat vara bitter på om jag gått över för att göra karriär. Men eftersom jag inte gick över för det, så kan jag säga, "jag är inte bitter". Jag gick däremot över utav ett antal andra faktorer, som nästan alla handlar om en och samma sak, målsättningar och drömmar att uppnå vissa saker. Dessa hade jag inte många som delade där jag var, men som nu delas av flera personer. Något jag alltid trott att unga vänstrare som du är för, att organisera sig för att uppnå samma mål, men jag kanske hade fel?

Ps, politiska påhopp är alltid kul, personliga kan vara värt att undvika, eller hur tycker du Nisse?

Nisse Sandqvist sa...

Andrée: Jo, jo. Inlägget är inte i första hand ett påhopp på dig eller på någon annan av hopparna mellan ungdomsförbunden. Det är mer menat som en reflektion över politiska organisationer där personkemi och personliga projekt blir organisatorisk ledstjärna, och där ideologin blir en sån där fåtölj i modellera snarare än ett fundament att utgå ifrån i sin politiska verksamhet. För mig är det intressant att se de andra ungdomsförbunden och hur det går till där. Vänsterpartiet och Ung Vänster i Jämtland har just slutit den smått revolutionerande uppgörelsen att ungdomsförbundet ska ha en representant med i partiets valgrupp. Organisationerna brukar annars vara organisatoriskt strikt åtskils. Inga ungvänstrare ställer upp på listorna till kommunfullmäktige. Få ungvänstrare är medlemmar i partiet. Det finns skillnader mellan de politiska ungdomsförbunden, och det är intressant att beskåda dem.

Starta gärna upp en blogg! Eftersom du inte (heller) (ännu?) äger någon stor tidningskoncern (och partiet valde ju pengarna framför mediemakten) så är bloggen ett ypperligt verktyg att, tills vidare, sprida dina åsikter med.

Anonym sa...

Mja, var ju kanske inte riktigt detta inlägg jag menade, det här såg jag snarast som ett politiskt påhopp av den typen som jag ser postitivt på, eller till och med saknat på den sista tiden i länet. Jag får bara hoppas att denna typ av aktivitet kommer pågå även efter valet. Hur dom olika förbunden fungerar har jag då själv märkt under dom år jag varit aktiv, men det är väl samtidigt något postivt måste jag säga. Vi är alla individer som tycker om, och trivs i olika miljöer. Men kan inte hålla med dig om ideologin på något sätt formas om efter eventuella avhopp. Jag kallar mig fortfarande för liberal, precis som jag gjorde under min tid i LUF, precis som jag kommer kalla mig i framtiden. Jag har på intet sätt ändrat mina värderingar eller viktigaste frågor heller, det enda jag möjligtvis ändrat är formen dom kommer drivas i, det får man se efter hur tiden lider. Sedan om man ska driva en blogg eller inte, ja det verkar ju som en bra form, för att kunna föra fram och testa sina idéer lite, även om det inte varit några bekymmer hittills.