Danmark har under senare år seglat iväg mot nykonservativa höjder. Ingen har undgått att Dansk Folkeparti har mött visst stöd för sina absurda uttalanden eller att den borgerliga regeringen har arbetat in - och vunnit röster med - en traditionellt främlingsfientlig touch i sitt arbete.
Vad som förvånar mig är att sossarna också börjar trampa upp konservativa spår. I en analys på liberala Smedjan skriver Ann-Sofie Dahl om den nyvalda socialdemokratiska partiledaren i Danmark, Helle Thorning-Schmidt. Helle kallas "förnyare" (hon tillhör alltså partihögern) och är en stark ledare som gärna manövrerar ut vänstersossar från sina poster i partiet. Dahl menar också att Thorning-Schmidt är ett hot mot sittande högerregering eftersom hon fiskar i mittenvattnen efter regeringens väljare.
Nu ska jag inte säga att Helle Thorning-Schmidt är en hopplös New Labour-sosse som kommer att göra slut på det progressiva i dansk socialdemokrati, men det finns en risk för det. Socialdemokratin i Danmark har varit ännu svagare än den svaga svenska, och kanske innebär dess nya partiledare en möjlighet till en svällande socialdemokratisk sympativåg.
- Blair i Storbritannien har gjort skärpt invandringspolitik till en stor grej i det kommande valet. Danska sosseledaren Thorning-Schmidt är gift med en av Blairs trogna vänner, vilket borgar för en idéöverföring av hjärtliga mått. Törs man gissa åt vilket håll det lutar?
- Varför kallar nyliberalerna slakten av den brittiska socialdemokratin en "omdaning till ett modernt parti", och varför är det enligt dem bra med kuppmakande, auktoritära ledare när de manövrerar ut vänsterröster från inflytelserika poster?
Så länge EU-vänliga, kapitalnära och förvaltarlärda människor - de må vara borgare, sossar eller whatever - styr eller gör anspråk på att vilja "ta makten" kommer världen inte att bli bättre. Det krävs reaktion och ideologi, progressivitet och radikalism, för att ordna upp saker och ting. Inte mittenpopulism. Om folket på Smedjan och Timbro är nöjda med någon/något så finns all anledning att vara skeptisk som norrländsk motborgare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar