Eller åtminstone Liberty. Eller kanske inte. 1963 fick Förenta staterna sin första lag om lika lön för kvinnor och män. Fyrtiotvå år sedan. Wow, de var före oss.
Sen, då? Ja, nu påstår amerikanska feminister lite sådär uppgivet att kvinnor tjänar 76 % av vad männen tjänar, för samma arbete. Kvinnans ställning i det av privat sektor helt dominerade Förenta staterna är svagare än här. Sveriges offentliga sektor har gett kvinnor - både historiskt och in i våra dagar - större frihet och oberoende från män i allmänhet.
Jag vill påstå att den offentliga sektorn utvecklar jämställdheten och stärker kvinnokampen, och kanske är det därför den är så hårt kritiserad av högern. Men den offentliga sektorn håller inte upp sig själv; den behöver politisk hjälp att bli bättre (och framför allt större).
Vårt samhälle växer i ekonomisk omfattning och välfärdskraven höjs. Då måste man skjuta till pengar till välfärdssektorn - helst till den gemensamt finansierade. För det är där det finns möjlighet att planera långsiktigt och det är där samhällsservice och samhällsnytta kan utformas som bäst. Dessutom är det förbaskat viktigt att befästa, utveckla och utvidga det gemensamma ägandet och förvaltandet.
Mer skatter måste tas ut och mer välfärd måste pumpas in. Nu gäller det bara att övertyga alla ointresserade om det...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar