23 april 2005

Bilder från omvärlden

Sedan några år tillbaka prenumererar jag på ett nyhetsbrev som har likheter med Common Dreams, fast det är på svenska och har miljö, mänskliga rättigheter och konflikthärdar i fokus. Nyhetsbrevet heter Omvärldsbilder och finns till för oss obildade men nyfikna. Ett par gånger i veckan ploppar det upp i min mailbox - sen är det bara att börja vidga de egna vyerna!

Genom Omvärldsbilder vill eldsjälen Leif Ohlsson (inte "Loket") visa på enklast möjliga sätt vilka ämnen som just för tillfället arbetas med på det internationella planet, exempelvis FN-frågor.

I det senaste numret finns en översättning av en amerikansk artikel skriven av Lester Brown från Earth Policy Institute, som förklarar hur Kina och Indien mångdubblat sin proteinproduktion utan att i nämnvärd omfattning ha ökat sina "ekologiska fotavtryck".

Med hjälp av effektiva avelsmetoder för fisk har Kina nu odlingsdammar där fyra sorters karpfisk simmar omkring. Karpsorterna är så sinnrikt komponerade att en sort äter gräs, en annan småkryp, en tredje växtplankton och en fjärde de organiska resterna på dammarnas botten. Genom det systemet blir utnyttjandet av näringen i exempelvis gräs och svindynga maximal: man kastar bara ner allt i fiskdammarna, så får man proteinrik mat allteftersom fisken växer till sig. Tiotals miljoner ton fisk odlas så i Kina varje år.

I Indien låter man allt skördeavfall bli mat åt korna, för att kunna utvinna så mycket proteinrik mjölk som möjligt. Tidigare har man bränt det eller gödslat med det, men nu låter man alltså växtdelarna passera ännu en station på vägen. Ett smart sätt att föda fler, helt enkelt.

Bara man letar lite så finns faktiskt massor av goda nyheter här i världen. I Omvärldsbilder samlas många av dem - fler på en månad än under ett helt år av tevenyheter.

Inga kommentarer: