02 april 2005

Internationalism, dårå

Några av de hetaste dagspolitiska vänsterfrågorna i Förenta staternas media just nu handlar om den hjärnskadade (nu döda) kvinnan Terri Schiavo, Bushs försök att skära ner i "Social Security", klimatfrågor och rätten till abort. Där, precis som här i Sverige, är vänsterdebatten hänvisad till att stå vid sidan om och kritisera den agenda och den politik som kablas ut från Washington. Den amerikanska vänstern har däremot en mycket häftigare - mer feodal - motståndare!

I Sverige har det uppstått en smärre debatt om dödshjälp, sedan Terri Schiavos fall väckt starka känslor i Förenta staterna. I Florida har dock frågan blivit en höger-vänsterfråga, där högern till och med samlar in kampanjpengar med hjälp av sina moralkakor om "livets okränkbarhet". Högerkristna utropar "nu är mord legalt", syftande till att Floridas förfärliga delstatsledning inte mäktat med att tvinga läkarna att hålla Schiavo vid liv. Samma högerkristna verkar inte ha lagt märke till att dödsstraffet - en ständigt utövad metod för brottsbekämpning i Florida - också handlar om mord...

Bush tänker privatisera socialförsäkringarna, och samtidigt skära bort en del av dem. Tyvärr växer ondskan - det vill säga motståndet - bland medborgarna, och den allmänna opinionen blir alltmer skeptisk mot att låta försämra den lilla sociala trygghet som ändå finns i Förenta staterna. Som tur är har Bush avsatt ett antal miljoner dollar (skattemedel, förstås) för att producera myndighetsvänliga nyhetsinslag, som sänds i lokala tevestationer. Vänstern protesterar och kallar det statspropaganda. Bush slår ifrån sig och bestämmer att det är lagligt.

Förenta staterna står inför flera sorters klimatproblem, ett av dem är beroendet av utländsk olja. Den lynnige venezolanske presidenten Hugo Chávez, den lynniga iranska mullaregimen och risken för terroristattentat mot oljeanläggningar i Mellanöstern gör att oljepriset riskerar att skena utom amerikansk kontroll. Därför kräver både amerikansk höger (företagen, Corporate America) och vänster (miljörättsrörelsen och konsumentrörelserna) nu att Washington skärper kraven mot bilindustrin att minska behovet av importolja. Detta bland annat genom politiska satsningar på mer vindkraft och vätgas (vänstern), mer oljeborrning i Alaska (högern) och energisnålare bilar (alla). Miljödebatten i Förenta staterna är livaktig och kan faktiskt ge resultat. Detta då i bjärt kontrast till den EU-stödda linjen med utsläppshandelskvoter och Kyotoprotokoll. Vem var det som sa att "USA står för marknadslösningarna och EU för statsinterventionering"? Vissa saker gör faktiskt amerikanerna både roligare och bättre. Diskuterar miljöpolitik, exempelvis.

Rätten till abort är såklart omstridd i Land of The Free, Home of The Brave. De i sanning extremistiska högerkristna grupperna har fått många apotek runtom i landet att inte skriva ut recept på p-piller och andra preventivmedel åt kvinnor som kommer in för rådgivning. Mot detta reagerar olika kvinnogrupper, fronter, "Boards", "Coalitions", rörelser och mycket annat, och kräver en liberalare syn på sexualitet. Amerika - ett land där medeltid blandas med hi-tech-future-diskussioner!

Om detta och mycket annat kan man varje dag läsa i nyhetsbrevet Common Dreams, ett underbart verktyg för djupare förståelse om Förenta staternas nutidsdebatt.

Inga kommentarer: