09 april 2005

Exponera - inte kritisera

Ibland bara måste man spinna vidare på ett intressant ämne. Jag går vidare med mediegrejen i dag och konstaterar snabbt att Metro, den åttonde april, publicerade en tämligen okritisk och hyllande artikel om en av våra mäktigaste företagsledare.

Jag vågar påstå att ingenting är en slump i media i dag - särskilt inte som Metro och andra välspridda tidningar är så effektiva att banka in budskap med. Den ena halvan av vad man måste forma ett uppgivet folk med är just underhållningen.

Genom att blanda Michael Jackson och Paradise Hotel-Marre med personporträtt av oppositionsfigurer och skandalpladder om en sosse per veckodag utgör högermedia en grundbult i upprätthållandet av den borgerliga maktkampanjen. Fiktiv underhållning blandas med politisk underhållning, förpackade i samma dramaturgiska anda, vilket såklart skapar precis den psykologiska reflex hos "den stora massan" som näringslivets och högerns ideologer har avsett. Nämligen avståndstagande mot politiskt, ideologiskt arbete och välkomnande av lismande mediautspel.

Pehr G Gyllenhammar får för några hundra tusen läsare förklara varför just han som enskild kapitalist är bra och varför det är bättre att skapa en mäktig überstat än att låta folk komma i vägen för ledarnas goda planer:

– Den europeiska tanken är väldigt viktig för mig. Jag har arbetat med europeiska frågor i många år, inte av ideella utan av pragmatiska skäl. Den inre marknaden är bra både för konsumenten och för företagen. Det sämsta med EU är att varje regering tar sig friheten att kritisera kommissionen och vara nedlåtande mot Bryssel, en behändig syndabock. Nästa dag står de inför att organisera en folkomröstning och att förklara alla EU:s förtjänster, och tycker det är svårt! Jag tycker det är rätt åt dem.

Inga kommentarer: