04 april 2005

Men skyll ifrån dej, va?

Marita Ulvskog, nejsägarministern som Göran gjorde till partisekreterare, skyller ifrån sig i dag när det nya elitfeministpartiet offentliggörs. Nu hoar hon om att det nya feministpartiet kan komma att bidra till att det blir en borgerlig regering.

Om jag får bestämma så skulle media kasta den anklagelsen på Maritas eget parti i stället. För det är Maritas egna socialdemokratiska parti som inte har gett kvinnoförbundet tillräckligt med plats, som inte har satt kvinnofrågorna högre upp på prioriteringslistan och som har lyft ner alla tongivande feminister från hetluften till periferin.

Visserligen har Marita lite rätt - ett feministparti lär av allt att döma missgynna den sittande riksdagsmajoriteten. Den sittande maktkoalitionen har nämligen inte fört särskilt feministisk politik, vilket står klart för väljarkåren. Men hon bör ändå hellre skylla internt på Göran än utåt i media på det nya partiet.

Skulle det vara omöjligt att föra konkret, vettig feministisk praktik i en vänsterregering bestående av "de traditionella" partierna? Nej, inte om den är seriös.

Vad väljarna skriker efter och vad socialdemokraterna och vänsterpartiet bör tillgodose är en schysst offentlig välfärd, som ger bättre jämställdhet och jobb åt alla. Tillväxtpaket och sänkta rikemansskatter är i allt väsentligt skadliga ting.

Inga kommentarer: