18 april 2005

Vi vill inte ha dem

- Det är därför vi har dem. För att vi inte vill ha dem. Arbetarna som jobbar till slavlöner, alltså. Ja, det är väl fullt förståeligt?

Volvo låter ett tyskt företag bygga fabriksinteriörer i Gôtet. De i sin tur anlitar ett slovakiskt företag för att anställa arbetskraften. Naturligtvis får slovakerna inte samma arbetsvillkor som andra arbetare på fabriken får (jo, nåt ska väl kapitalisterna kunna tacka EU för). De jobbar kanske tolv timmar per dag och några av dem har tio kronor i timlön.

Här kan Luf och Muf slänga in ett par brandfacklor i debatten, tycker jag! "Ja, facken ska inte säga till om något om arbetarna inte är medlemmar" och "marknaden löser de här frågorna av sig själv!" kan de gott säga.

Men inte ens Volvos chef vill (officiellt, förstås) att arbetarna ska ha det såhär. Arbetarna ska självfallet inte tjäna så lite. Visserligen agerar hans företag ungefär som alla andra arbetsköpare - lägsta pris för högsta prestation den spelade melodin - men när sånt här kommer ut i media är det inte kul att stå för sina handlingar.

Turligt nog kommer näringslivets förtroende snarare att stärkas än försvagas av sådana här fadäser. Ty det går att skylla allt dåligt på regeringen i landet när det kommer till de arbetsrättsliga frågorna, och komma undan stärkt med det.

Marcus Storch antyder så adligt överklassaktigt han bara kan i kvällens Agenda att vi måste släppa de nuvarande jobben och satsa på tjänstesektorn inom vård, skola och omsorg.

Vad skyller vi problemen på?
a) REGERINGEN
b) BRISTANDE ETIK OCH MORAL
c) OFANTLIGT SVÅRT ATT KONTROLLERA MARKNADEN
d) FACKET OCH KOLLEKTIVAVTALENS ORIMLIGA KRAV PÅ FÖRETAGEN

Notera att det inte finns några som helst dolda politiska budskap eller eventuella intentioner bakom dessa uttalanden från ett enigt, samlat näringsliv.

Inga kommentarer: