16 april 2005

Friheten mot nya segrar

Washingtonregimen - ni vet, Ledaren och de andra hökarna i Land of The Free, Home of The Brave - har i förrgår lyckats driva igenom ännu en triumferande reform. Vida omdebatterad i Förenta staterna, i stort sett helt okänd i Sverige.

Denna reform handlar om individers rätt att begära personlig konkurs och därmed få federal hjälp med skuldsanering. Nu ska den rätten snavas åt för att bli betydligt svårare att ta del av. Förlåt, jag menar förstås att den formen av förmynderi ska minimeras så det blir friare för individen att själv välja och ansvara för sina val.

I amerikansk vänstermedia (alltså allt till vänster om typ nationalfascisterna) har man använt mycket hårda ord mot denna reform, precis som mot mycket annat herr Bush beslutar om. Allra mest har de fundamentalistiska människorättsorganisationerna hojtat. Av någon anledning misstror de Bushs intentioner att öka den personliga friheten och menar tvärtom att detta riskerar att sätta ännu fler fattiga - folk med sjukvårdsskulder, i synnerhet - bokstavligen på gatan. En befängd anklagelse, förstås, men så är de väl kommunister också.

Jo, en kvinna från kronofogdemyndigheten besökte skolan i går morse och pratade med oss om myndigheten och om skuldsättning. Det lustiga är att Förenta staternas system snarare närmar sig det svenska än avlägsnar sig från det, åtminstone i individrepression räknat. Ibland innebär faktiskt myndighetsbesluten tragedier för enskilda människor. Tänk ett samhälle där folk slapp dessa hjärtslitande problem...

Inga kommentarer: