27 april 2005

Lite otroligt

Här kommer den andra utsugningsvågen. Först var det skogen och vattnet man ville ha, medan det nu gäller ädlare naturresurser. Ett kanadensiskt prospekteringsföretag har givits tillstånd av svenska myndigheter att borra efter uran i norra Jämtland. Där, och norrut (typ upp mot Sorsele), finns stora rikedomar i form av metaller och mineraler. Nu när priserna stiger på grund av ökad konsumtion blir det attraktivt även i ett högkostnadsland som Sverige att exploatera mindre lättillgängliga naturresurser.

Precis som med guld- och zinkäventyret i trakterna kring Sorsele, som jag tidigare har skrivit om, handlar det här om en möjlighet att gräva en gruva för att rationellt och effektivt forsla upp malm. Jag kan inte tänka mig annat än att malmen förs direkt ut ur länet, till södra Sverige och uranfabriken där. Det lär vara rejält lönsamt - kanske inte för Jämtland, bara - för kärnkraftsindustrin kommer att behöva uranleveranser under lång tid framöver.

Givetvis kommer inga som helst effekter på miljön att uppstå när en eventuell jämtländsk urangruva öppnas. Uran är egentligen inte farligt, och inte kemikalierna man urlakar uranmalmen med heller - och om det skulle vara så, ligger i alla fall gruvan långtbortihelvete.

Som tur är har vi en livaktig miljöskyddsrörelse i det här landet och i synnerhet i det här länet, samt regler som de flesta nyliberaler torde betrakta som omöjliga. Fast man vet aldrig. Kanske låter regeringen affärsintressena, "tillväxten", gå före.

Inga kommentarer: