05 april 2005

Johan, en fånigheternas snubbe?

Unge herr Forssell, Moderata ungdomsförbundets (Muf) ordförande, skriver blogg på förbundets hemsida. Där lägger han i stort sett varje dag till nya reflektioner på sin omvärld. Ett märkligt inlägg handlade om Dressmanns reklam, den som sålde herrunderkläder genom att fokusera på en helnaken kvinnas kropp.

Johan Forssell skriver att Dressmann-reklamen blivit "fälld av något 'etiskt råd'", att det är "hur fånigt som helst" och att "reklam som någon uppfattar som kränkande kan ju mycket väl knappt få någon annan att ens höja på ögonbrynen".

Han föreslår därför att man lägger ner alla sådana "politiska" och "oetiska" råd.

Men vad ordförande Forssell inte verkar ha fattat - mitt i denna dogmatiska och osympatiska sågning - är att rådet som fällde reklamen är just näringslivets egna. Det är kapitalisterna själva som har jurister till hjälp för att avgöra om en reklam så grovt har kränkt folk att det inte ens kan ursäktas med säljargumenten.

Rådet heter Näringslivets etiska råd, förkortas ERK och är i en alltmer liberal värld - även utifrån en liberals perspektiv - nödvändigt för att skydda individen från de mest brutala av kommersiella påhopp.

Tydligen är de kollektivism- och förmyndarkritiska dogmerna så viktiga för Muf att människan, själva individen, får komma i andra hand.

Hoppfullt ser man på framtiden, med så enfaldiga motståndare!

Inga kommentarer: